Papierfabrikant uit Gent is verantwoordelijk voor fatale legionella-uitbraak

De bron van de fatale legionella-uitbraak in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem is gevonden. Karton- en papierfabrikant Stora Enso in Gent heeft toegegeven dat het mogelijk verantwoordelijk is. Door de besmetting kwamen twee mensen om het leven. In totaal werden 32 mensen besmet.

,,Wij werken volledig samen met de autoriteiten en kunnen op dit moment geen verder commentaar geven”, zegt directeur van het bedrijf Chris De Hollander. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de papierfabriek van Langerbrugge geïdentificeerd als een mogelijke bron van de legionellabacterie-infectie.

Op een persconferentie eind vorige maand gaf het agentschap al aan dat de bron ontdekt was op basis van laboratoriumresultaten, die een genetische match hebben opgeleverd. Maar de identiteit van het bedrijf werd afgeschermd wegens een gerechtelijk onderzoek. Het lab-onderzoek loopt door en het is wachten op de definitieve resultaten.

Dodelijke slachtoffers

Maar Stora Enso kwam vanmiddag met een mededeling waarin het bedrijf toegeeft dat het vermoedelijk verantwoordelijk is voor de uitbraak. ,,Als een lang bestaand lid van de gemeenschap, willen we ons medeleven betuigen aan de getroffen mensen en hun families”, klinkt het.

Toen de omvang van de legionella-uitbraak duidelijk werd en op 13 mei een eerste dodelijk slachtoffer viel, werden de koeltorens van havenbedrijven in de zuidelijke Gentse kanaalzone ontsmet. ,,De fabriek neemt maatregelen, zoals bemonsteringen en desinfecties, in nauwe samenwerking met de autoriteiten en met internationale en nationale legionella-experts”, zegt Stora Enso verder in de mededeling.

De koeltoren is tijdelijk stilgelegd voor een grondige reiniging en desinfectie. Daarna is hij weer opnieuw opgestart, met strikte monitoring en na goedkeuring door het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, zegt Stora Enso.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid verwacht daarom geen nieuwe besmettingen meer. De legionellabacterie kan een acute infectie van de luchtwegen veroorzaken. Besmetting kan leiden tot een zware longontsteking die de veteranenziekte wordt genoemd.

Bron: AD.nl

Back To Top