Radar neemt leveranciers gevitaliseerd water onder vuur

In de uitzending van het consumentenprogramma Radar van maandag 13 januari stond gevitaliseerd water centraal. In het programma werd onderzocht of de gezondheidsclaims van leveranciers van gevitaliseerd water wetenschappelijk onderbouwd zijn. Experts van Deltares en Wetsus werkten mee aan het programma.

 

Gevitaliseerd water zou reumatische klachten kunnen verminderen, helpen bij het ontlasten van de lever en de nieren en het immuunsysteem verbeteren. In de uitzending wordt duidelijk dat er talrijke leveranciers zijn van watervitalisers die uiteenlopen in prijs van 300 tot 1500 euro. De aangeboden producten variëren van een vernauwde pijpleiding tot verlengstukken voor op de kraan.

 

Labonderzoek Deltares

Roelof Stuurman van Deltares is sceptisch en vergelijkt de verschillende stoffen in het gevitaliseerde water en kraanwater. Volgens de leveranciers zou het water meer zuurstof bevatten en zouden er 69 essentiële sporenelementen worden toegevoegd. Het onderzoek van Deltares toont aan dat kraanwater en gevitaliseerd water evenveel zuurstof bevatten en dat er juist minder sporenelementen in het water aanwezig zijn.

 

Fysieke kwaliteit

Verschillende telers in de landbouw gebruiken gevitaliseerd water en zijn daar positief over. Voor Wetsus is dat een reden om verder onderzoek te doen naar vitaal water. Hoogleraar Cees Buisman van Wetsus vertelt in de uitzending dat er nog veel onduidelijk is over de fysieke kwaliteit van water. Inmiddels is bekend dat zoutloos water onder een druk van 25.000 volt een waterbrug kan vormen. Dat verschijnsel kan de wetenschap nu nog niet verklaren. Buisman: “Wij denken dat als je de natuurkundige kwaliteit van water kunt veranderen, ook de biologische en de chemische eigenschappen van water kunnen veranderen. Dat hebben we ook aangetoond. Bacteriën blijven langer leven in het water van de waterbrug en de chemische reacties gaan anders dan in niet waterbrug-water.”

 

Risico’s

Wetsus verricht concrete metingen naar gevitaliseerd water en komt tot de conclusie dat dit water andere fysieke eigenschappen heeft. Maar volgens Buisman zegt dat nog niks over het effect van de gemiddelde vitaliser, want er zijn intussen meer dan tweehonderd op de markt. De hoogleraar waarschuwt de kijkers dan ook. “Omdat we niet weten wat het effect is op welke soorten water, zou het in theorie kunnen dat het gebruik van een vitaliser het gif juist activeert.” Zowel Deltares als Wetsus maken in het Radar-programma duidelijk dat er op dit moment geen enkele, wetenschappelijke basis is voor de gezondheidsclaims.

 

Bron: Waterforum

Back To Top