Drinkwater Bonaire ondanks legionella in orde

KRALENDIJK – Het drinkwater in Kralendijk is ondanks de aanwezige legionella in orde. Dat zegt directeur Alfredo Koolman van het water- en energiebedrijf WEB. Het WEB sloeg eerder deze week alarm nadat verhoogde concentraties van de legionellabacterie in het water zijn gevonden. Twee dagen later volgt een geruststelling na analyses en nieuwe metingsnormen.

Bij metingen in het drinkwater in en rondom het nieuwe politiebureau van de Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) zijn Nederlandse normen gehanteerd, waardoor de waarden van legionella hoog uitschoten.

 

Tropische eilanden

“Na een aantal onderzoeken in de afgelopen vier weken is een verhoogde concentratie van de legionellabacterie aangetroffen in het waterleidingnetwerk”, zo luidt een zin in het eerdere persbericht van WEB. Nu wil Koolman niet meer spreken over verhoging. “We hebben eerder Nederlandse normen gebruikt, maar die zijn moeilijk haalbaar op onze tropische eilanden. We zijn tot nieuwe richtlijnen gekomen.”

Het KPCN-gebouw stond voor een aantal jaren leeg en begin dit jaar zijn niet de nodige maatregelen getroffen om de waterleidingen goed door te spoelen. Koolman geeft aan dat ook het waterbedrijf gewoonlijk geen maatregelen treft om legionellabesmetting in risicogebieden of in lang leegstaande gebouwen te voorkomen. Nu is een risicoanalyse van het drinkwaternetwerk gemaakt en er ligt een beheersplan en voorlichtingsplan op tafel.

Koolman, vergezeld door gedeputeerde Jona Chirino (Publieke Gezondheidszorg) en omringd door een groep lokale en van buiten aangetrokken experts, benadrukt tijdens een persconferentie dat de situatie niet alarmerend is. Er zit doorgaans altijd legionella in het drinkwater in een tropisch klimaat en het gaat niet om de agressieve type 1 legionella.

 

Toerisme

Hoewel het WEB zelf met de berichtgeving kwam, waarschuwen zowel Chirino als Koolman voor de gevolgen van verkeerde informatie. Koolman: “We zijn afhankelijk van toeristen uit bijvoorbeeld Nederland en Amerika. Paniekerigheid kan leegloop betekenen.”

Bron: Caribisch netwerk

Back To Top