Gezondheidsrisico’s van baden met knabbelvisjes

Kleine vissen laten knabbelen aan je handen en voeten om huidschilfers en dode huidcellen weg te halen. Tegenwoordig kan dat in sauna’s en wellness resorts. Na een knabbelbad voelt de huid zachter aan. Het RIVM heeft in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat mensen via de baden huidinfecties kunnen oplopen, maar het risico is erg klein.

Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten. Een behandeling duurt gewoonlijk vijftien tot dertig minuten. De behandelingen worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Infectierisico

Volgens het RIVM is het infectierisico voor gezonde personen met een intacte huid verwaarloosbaar. Mensen met (kleine) huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden. Voor deze studie is literatuuronderzoek gedaan. Daarnaast hebben de onderzoekers de waterkwaliteit van garra-rufabaden nagekeken bij zestien bedrijven in Nederland.

Overdracht van ziekten

Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. Maar in de praktijk blijkt het risico op infectie bij mensen met een intacte huid zeer klein.

Aanbevelingen

Het RIVM beveelt aan om:

  • gebruikers van garra-rufabaden voor te lichten over de mogelijke risico’s van dergelijke baden en over de mogelijke risico’s van dergelijke baden bij mensen met verminderde weerstand en/of huiddefecten.
  • hygiëne-eisen voor exploitanten op te stellen.

De Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten hechten weinig waarde aan de therapie met knabbelvisjes.

Bron: RIVM

Back To Top