Stijgend aantal legionellabesmettingen onder reizigers uit Dubai

Steeds vaker raken mensen, die in de Verenigde Arabische Emiraten zijn geweest, besmet met de legionellabacterie. Het gaat om zestig Europeanen uit dertien landen in een half jaar. Zij zijn allemaal ziek geworden na een bezoek aan Dubai en verbleven in verschillende hotels.

Stijgend aantal legionellabesmettingen onder reizigers uit Dubai

Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) dat maar liefst zestig meldingen ontving tussen 1 oktober 2016 en 23 mei 2017. Daaronder bevinden zich ook zes Nederlanders. De meeste besmettingen vonden plaats onder Britten. Liefst 29 inwoners van Groot-Brittannië werden ziek nadat ze besmet waren in Dubai. Van de zestig gevallen verbleven er zes in een private accommodatie, zoals een Airbnb. De rest, 54, verbleef in commerciële hotels of appartementen. Alle accommodaties lagen verspreid over de stad.

‘Legionellawaarden zijn acceptabel’

De lokale overheid in Dubai heeft onderzoek gedaan naar de hotels waar reizigers overnachtten, maar daar is geen grote hoeveelheid legionella aangetroffen. “De aangetroffen waarden zijn acceptabel (<1000 kolonievormende eenheden per liter)”, meldt het ECDC.

‘Misschien word ik nooit beter’

Ook Jeanette van den Berg kwam terug uit Dubai met legionellose. Zij plaatste haar verhaal op het Radarforum. Een paar dagen na terugkomst uit Dubai kreeg ze koorts. De huisarts vond niets. Ze bleef ziek en kreeg longontsteking. In het ziekenhuis werd ontdekt dat het de legionellabacterie was. Daardoor kwam de GGD langs met een vragenlijst. “Ik merk nu nog goed de gevolgen. Ik heb veel last van vermoeidheid en ik ben nu deels arbeidsongeschikt. Misschien word ik nooit beter.”

‘Het is dagenlang kantje boord geweest’

Teun Aantjes vertelt in hetzelfde forumtopic een soortgelijk verhaal. Hij is in april van dit jaar op vakantie geweest in Dubai met reisorganisatie TUI. Hij logeerde daar in een vijfsterrenhotel. Op de zevende dag werd hij ziek. Hij had hoge koorts. Hoe hoog weet hij niet, want ze konden in het hotel geen thermometer krijgen. Hij stapte ziek in het vliegtuig, thuis bleef hij natuurlijk erg ziek en kwam uiteindelijk op de spoedeisende hulp terecht. Hoewel hij zelf zich daarvan weinig herinnert is het met hem dagenlang kantje boord geweest. Dat zeiden de dokters in het ziekenhuis. Teun heeft nog een klacht ingediend bij TUI, die dat ook weer heeft doorgespeeld aan het hotel. Ook heeft hij zich gemeld bij zijn reisverzekering. Die kon niets voor hem doen, maar hebben wel drie dagen vakantie aan hem vergoed. TUI belde Teun later nog hoe het met ging.

Monique Bastmeijer is van Stichting Veteranenziekte. Zij adviseert om bij het hotel te informeren of de kamer lang ongebruikt is. Indien dat het geval is moet je de kranen eerst heel heet, gevolgd door koud, laten lopen. “Leg de douchekop in een emmer en doe daar hetzelfde mee.” Reisjournalist Daan Vermeer tipt: “Bezoek altijd de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Per land staan daar de voornaamste gezondheidsrisico’s op een rij én je vindt er adressen van reisdoktoren”.

Wat is legionella?

Legionella is de naam van de bacterie die de infectie legionellose veroorzaakt. Als je in aanraking komt met de bacterie wil het niet altijd zeggen dat je ziek wordt. Mocht je toch ziek worden dan is dat meestal in de vorm van griep. Regelmatig krijgen mensen door legionella longontsteking, ook wel bekend als de veteranenziekte. Er is de laatste jaren een toename van longontsteking door legionella. Stond de teller in 2011 nog op plusminus 160 meldingen, in 2016 is dat opgelopen tot boven de 300. Met name in de zomermaanden is er een piek in het aantal meldingen in verband met de weersomstandigheden. “Vooral bij hevige regenval na een relatief warme periode zien we een toename van het aantal patiënten”, schrijft het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoe raak je besmet?

De legionellabacterie adem je in en bevindt zich vooral in water (stilstaand) en in de grond. Stilstaand water is een broeinest voor legionellabacteriën als de temperatuur van het water tussen de 25 en 45 graden is. Ook kan je besmet raken door het inademen van kleine deeltjes potgrond, daar wordt ook weleens legionella in gevonden namelijk. Een andere plek waar legionella zich kan verspreiden is een ‘natte koeltoren’. Die vind je vooral bij kantoorpanden om deze te koelen. Water wordt verneveld en door inademing is besmetting mogelijk.

Vier tips: hoe voorkom je legionella?

Kom je terug van vakantie? Spoel dan eerst goed alle kranen door. Vergeet ook de douche niet. Daarmee ververs je het water dat heeft stilgestaan in de leidingen.

Een hogedrukspuit, tuinslang of ander apparaat dat water verbruikt moet je na gebruik legen. Laat het water er niet inzitten als je klaar bent met gebruiken.

Heb je een jacuzzi? Ontsmet en reinig grondig en regelmatig en als je jacuzzi in de tuin staat, zorg er dan voor dat er geen aarde in het water komt.

Gebruik je een luchtbevochtiger? Vul die dan met gekookt en afgekoeld water. Gooi er elke week nieuw, vers water in en ontkalk frequent.

 

Bron: NPO Radio1

Back To Top